ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Το Πυροσβεστικό Σώμα δίπλα στους GREEN ANGELS

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Σεραφείμ Τσιουγκρής, μας μίλησε για την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή των πυροσβεστών στο Εθνικό εγχείρημα των Green Angels.

Ερ.Το έργο των πυροσβεστών αποτελεί λειτούργημα και η συνεισφορά σας στην κοινωνία είναι πολύ σημαντική. Ειδικά για τους εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, αξίζουν πολλά εύσημα. Στο Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) υπάρχει η οργανωμένη δομή της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών (ΠΕΕΠΣ). Θα θέλαμε να μας πείτε πότε ιδρύθηκε και ποιο είναι το έργο σας.

Απ. Η ΠΕΕΠΣ ιδρύθηκε το 2008 με κύριο στόχο να ενώσει σε μια ισχυρή φωνή όλους τους εθελοντές πυροσβέστες της Ελλάδας. Από τη στιγμή της ίδρυσής της, έθεσε ως βασικό στόχο την διαφύλαξη, προάσπιση, ενίσχυση, και εκσυγχρονισμό του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη. Από τον Ιούνιο του 2013 είναι ενεργό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εθελοντών Πυροσβεστών των Η.Π.Α (National Volunteer Fire Council -N.V.F.C).Έχει καταφέρει μέχρι τώρα, μέσα από δυναμικές παρεμβάσεις να αναβαθμιστεί ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη με το νόμο 4029/2011 και κατ’ επέκταση  να αναβαθμιστεί το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης των νέων υποψήφιων εθελοντών, να δημιουργηθούν νέες εθελοντικές υπηρεσίες και να προστατεύσει τον όρο ”εθελοντής πυροσβέστης”.

Eρ. Σε ποιες περιοχές υπάρχουν Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια (ΕΠΚ) και Σταθμοί (ΕΠΣ);

Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια και Σταθμοί υπάρχουν στις περισσότερες περιφερειακές πυροσβεστικές διοικήσεις της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:
– Το ΕΠΚ Πεντέλης, που υπάγεται στον 12ο ΠΣ Αθηνών
– Το ΕΠΚ Στυμφαλίας, που υπάγεται στην ΠΥ Κιάτου
– Ο ΕΠΣ του Ευρώτα, που υπάγεται στην ΠΥ Γυθείου
– Το ΕΠΚ Πεταλιδίου, που υπάγεται στην ΠΥ Καλαμάτας
– Το ΕΠΚ Ύδρας, που ιδρύθηκε πρόσφατα
– Το ΕΠΚ Ψαχνών Ευβοίας, που υπάγεται στην ΠΥ Χαλκίδος
– Το ΕΠΚ Σαγιάδας Θεσπρωτίας, που υπάγεται στην ΠΥ Ηγουμενίτσας
– Το ΕΠΚ Ατάβυρου, που υπάγεται στην ΠΥ Ρόδου
– Τα ΕΠΚ Νισύρου και ΕΠΣ Καλύμνου, που υπάγονται στην ΠΥ Κώ
– Το ΕΠΚ Κέας, που υπάγεται στην ΠΥ Ερμούπολης
– Το ΕΠΚ Ελ.Βενιζέλου, που υπάγεται στον 1ο ΠΣ Χανίων
– Το ΕΠΚ Λάκκων και το ΕΠΚ Βουτά, που υπάγεται στην ΠΥ Κισσάμου

Σε διαδικασία ίδρυσης ειναι τα ΕΠΚ Σπετσών και Πόρου που υπάγονται στην ΠΥ Ναυπλίου και ο ΕΠΣ της Πετρίνας που θα υπάγεται στην ΠΥ Γυθείου. Επίσης στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΔΠΥ) Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν δύο ΕΠΣ που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για τον ΕΠΣ Γαβαλούς και τον ΕΠΣ Παραβόλας που υπάγονται στην ΠΥ Αγρινίου.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον σε αρκετούς δήμους της χώρας για την ίδρυση ΕΠΚ και ΕΠΣ. Ένας εξ’ αυτών είναι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης που έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση ΕΠΚ στην περιοχή των Φερρών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς η ΠΕΕΠΣ διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ίδρυση αρκετών κλιμακίων και σταθμών από τα παραπάνω που αναφέρθηκαν. Θεωρούμε πως το εγχείρημα των GREEN ANGELS θα συμβάλει καταλυτικά στην αναγνώριση και την ενίσχυση των ανθρώπων που δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ερ. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο εθελοντής πυροσβέστης;

Απ. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας εθελοντής πυροσβέστης σήμερα είναι μεγάλες και συνεχώς μεταβαλλόμενες. Σε μια σύγχρονη κοινωνία όπου η συχνότητα των συμβάντων και τα είδη τους, αυξάνονται συνεχώς, οι προκλήσεις ξεκινούν από θέματα εκπαίδευσης και φτάνουν  στις ολοένα και μεγαλύτερες ”απαιτήσεις” που έχει ο πολίτης από έναν πυροσβέστη. Νέες τεχνικές πυρόσβεσης, διάσωσης πρωτόκολλα επέμβασης κτλ, επιβάλουν σε έναν εθελοντή να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, αναζητώντας ταυτόχρονα εκπαιδεύσεις και ασκήσεις που θα του προσφέρουν όλες εκείνες τις γνώσεις και εμπειρίες για την απρόσκοπτη και ασφαλή συμμετοχή του σε ένα συμβάν.

Ερ. Όταν ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος, είναι έτοιμη η Ελλάδα σε επίπεδο πρόληψης;

Aπ. Κάθε χρόνο το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) από πολύ νωρίς προετοιμάζεται για την αντιπυρική περίοδο. Οι διαρκείς ασκήσεις, οι εκπαιδεύσεις, τα σενάρια που επεξεργάζονται τα επιχειρησιακά επιτελεία του ΠΣ που αφορούν δασικές πυρκαγιές, μας επιτρέπει να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι σε μεγάλο βαθμό για την εκάστοτε αντιπυρική περίοδο. Υπάρχουν βέβαια σημαντικά προβλήματα που δημιουργούν εύλογη ανησυχία με την έναρξη μιας αντιπυρικής περιόδου σε σχέση με την επιχειρησιακή της εξέλιξη. Ένα από αυτά είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός του σώματος, ο γερασμένος στόλος των εναέριων μέσων, καθώς και τα μέσα ατομικής προστασίας των πυροσβεστών. Θέλω να το τονίσω εδώ ότι οι εθελοντές πυροσβέστες κάθε χρόνο ζουν το δικό τους εφιάλτη στα μέτωπα των δασικών πυρκαγιών καθώς πολλοί στερούνται μέσα ατομικής προστασίας.  

Στον τομέα της πρόληψης έχουν γίνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Ενημερωτικά σπότ στα ΜΜΕ σε συνδυασμό με διάφορες εκδηλώσεις, είναι μερικά από αυτά. Δεν είναι αρκετά όμως. Θα πρέπει να υπάρχει μια εθνική στρατηγική στον τομέα αυτό, με ενημέρωση πρώτα από όλα στα παιδιά όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με εκδηλώσεις, εκδρομές, ομιλίες, εάν είναι εφικτό και στο δάσος ακόμη, για να έρθουν και να ζήσουν τη ”μαγεία” που προσφέρει στον κάθε άνθρωπο η επαφή με τη φύση. Η ΠΕΕΠΣ όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει διάφορες εκδηλώσεις ειδικά σε σχολεία προς αυτή την κατεύθυνση. Συμμετέχουμε επίσης σε δράσεις που στόχο έχουν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, όπως η δενδροφύτευση στις καμένες εκτάσεις της Γλυφάδας.

Ερ. Πως βλέπεις το Εθνικό Εγχείρημα των GREEN ANGELS; Θεωρείς πως μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα;

Απ. Το εγχείρημα των GREEN ANGELS είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει προάγγελο μεγάλων τομών στοn τομέα του περιβάλλοντος. Είναι μία προσπάθεια που πρέπει να υποστηριχτεί από το σύνολο του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου και από τους πολίτες σε κάθε γωνιά της χώρας. Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος θα έχει αντίκτυπο στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών της χώρας μας, αναλογιζόμενοι πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το περιβάλλον στις ζωές μας.

Ερ, Ποιος είναι ο ρόλος σας στους GREEN ANGELS?

Απ. Η ΠΕΕΠΣ συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια υποστηρίζοντας το όλο εγχείρημα. Γνωρίζουμε τις περιοχές που υπάρχουν ανάγκες για οργανωμένη πυρασφάλεια,ειδικά για την προστασία του δασικού πλούτου. Θα προσπαθήσουμε να διαδώσουμε τον θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη, με την ίδρυση ΕΠΚ και ΕΠΣ,και σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα να θωρακίσουμε τη χώρα μας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, αλλά και άλλων φυσικών καταστροφών.

Ερ. Ποια είναι τα συναίσθηματά σου από τη συμμετοχή σας στη δενδροφύτευση στη Γλυφάδα;

Απ. Τα συναισθήματά μου από την δενδροφύτευση, της Γλυφάδας είναι ανάμεικτα και αυτό γιατί συμμετείχα με την ιδιότητά μου στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στις 15 Ιουνίου του 2009 όπου βίωσα μεγάλη θλίψη βλέποντας την καταστροφή με τα μάτια μου. Όμως μέσα από τους GREEN ANGELS ένιωσα απίστευτη χαρά στις 16 Νοεμβρίου του 2014, πέντε χρόνια μετά, φυτεύοντας μικρά δενδράκια, φυτεύοντας τον σπόρο της ελπίδας ουσιαστικά για ένα καλύτερο αύριο, μακριά όσο αυτό είναι δυνατόν, από τέτοιες καταστροφές.

Ερ. Πιστεύεις στη νέα γενιά;

Aπ. Φυσικά και πιστεύω στη νέα γενιά. Ζω καθημερινά τις αγωνίες των νέων, τις ανασφάλειές τους, καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις σε μία χώρα όπου η ανεργία, η φτώχεια, η ανέχεια, ταλαιπωρούν τους πολίτες καθημερινά και τους νέους ανθρώπους φυσικά. Θεωρώ πως στις μέρες μας από την νέα γενιά λείπουν οι άνθρωποι που θα τους δώσουν όραμα και ελπίδα. Είναι ευθύνη όλων μας σε αυτά τα παιδιά να σταθούμε δίπλα. Περνούν δύσκολα και μας έχουν ανάγκη. Ο εθελοντισμός όσο και εάν ακούγεται περίεργα σε πολλούς,  είναι μία διέξοδος.

Ερ. Με μία φράση, πως θα περιέγραφες τους GREEN ANGELS;

Σαν τους σύγχρονους φύλακες-αγγέλους του περιβάλλοντος. Δίπλα στη φύση, δίπλα στον άνθρωπο.

Εκ μέρους της κοινότητας των  GREEN ANGELS θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Σεραφείμ Τσιουγκρή για την υποστήριξη της Εθνικής μας προσπάθειας. Το έργο των πυροσβεστών αποτελεί λειτούργημα και η συνεισφορά τους στην κοινωνία είναι πολύ σημαντική. Αξίζει να σταθούμε δίπλα τους, και μαζί να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη για την προστασία των ελληνικών δασών.

 

Σεραφείμ Τσιουγκρής
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος

 

Γίνε ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ